Жълтият цвят е синоним на нещо слънчево, топло, уютно, изобилно, искрящо и златно. Той привлича мигновено вниманието и събужда радост.
1. Рио де Жанейро е символ на тропично слънце, топъл пясък и безкраен празник.

Най-любимият ни сезон там е времето на Карнавалът – безспорно най-мащабното и най-зрелищно шоу на нашата планета! Най-добрите самба школи в света дефилират пред очите ни и насищат сетивата ни с експлозия от цветове и музика. Тази емоция няма къде другаде да бъде изпитана – ние потвърждаваме, че е по-добре веднъж да видите Карнавала в Рио, отколкото хиляда пъти да чуете за него! Всяка самба школа ще взриви с песни, танци и аплодисменти специално изграденото за това събитие съоръжение, наречено Самбодром. Майсторството на танцьорите всяка година е оценявано от общо 40 съдии, разделени в 10 категории, а това ни гарантира, че под Арката на Апотеоза по време на финалната вечер на Карнавала – Парада на победителите ще видим най-добрите карнавални сюжети, най-опитните знаменосци, най-атрактивните платформи, най-веселите музиканти, най-красивите кралици и най-пищните адреналинки…

Били сме на 10 поредни Карнавала в Рио и си имаме наша любима сама школа, която с радост подкрепяме и аплодираме. В някоя от следващите статии в нашия блог с радост ще ви споделим за нея.   

2. Bollenstreek или Регионът на цветните лукувици в Нидерландия е царството на лалетата

Между оживените градове в мегаполиса Рандщад само на 30 минути път от Амстердам се намират най-известните цветни полета в света. Те са най-красиви в средата на април, когато нежните цветчета на лалетата са отворени за поздрав към слънцето. Много от полетата на Нидерландия са разположени отвъд пясъчните дюни на Северно море и са изключително живописни.  На първото лале в Холандия са се радвали в ботаническата градина Hortus Botanicus в Лайден от 1593 г. Всяка година в градината Кукенхоф се засаждат над 7 милиона цветя, а регионите Вестланд и Аалсмеер са сърцето на международната цветна търговия. Червените лалета символизират съвършената любов, белите – прошка, а жълтите се подаряват за щастие и надежда.

Ние от Апсара Травъл много харесваме Амстердам и можем да ви предложим обиколка на града и околностите с най-добрия екскурзовод на български език там.        

3. Цветният дом на екстравагантната Фрида Кало в Койоакан, Мексико сити

Фрида Кало прекарва по-голямата част от живота си в родния квартал Койоакан в Мексико сити. Къщата, където тя е живяла със съпруга си Диего Ривера днес е запазена като Музей Фрида Кало. Всъщност това е нейната къща от детството й, която те купуват с Диего, за да я трансформират в нещо красиво, уютно и цветно. Тук се срещат с много гости, отглеждат екзотични животни и черпят идеи за своето изкуство. „Синята къща“, както наричат музея побира всички спомени на ексцентричната артистка – те са безкрайно радостни и много тъжни и точно като тънки нишки оформят изкуството и съдбата й. Къщата все още пази нейния дух – тук са четките и боите за ненарисуваните й картини, цветята в градината, които Фрида сама е посяла, огнището, където е готвила… 

И днес таланта на Фрида се почита много в страната, а изкуството на Мексико сити продължава да е дръзко и иновативно, също както и самия град.

Ние много обичаме пъстрия квартал на Фрида и никога не пропускаме да се разходим из бохемския Койоакан, когато сме в слънчево Мексико и търсим следите на маите.    

4. Тайнственият воден дворец Джал Махал в Джайпур, Индия

Приказният Джал Махал или Дворецът от езерото е разположен сред водите на изкуствено създаденото езеро Ман Сагар край хълмовете Нахаргар до Джайпур. Той е един от най-ярките примери на смесването на моголската архитектура с раджпутската традиция. Построен е в 18 век, за да служи за ловна резиденция за патици на махараджата. Дълги години е бил изоставен, но след възстановяването си дворецът свети през нощта и ни връща в славните времена на гордите махараджи и красивите махарани. По време на дъждовния сезон в Индия той е дори още по-впечатляващ. Тук преминават множество птици и е идеално място за орнитолозите.

По време на всички наши турове в Индия, задължително спираме при него за свеж въздух и снимки на връщане от близко разположения Амер Форт.

5. Извънземните цветове на Данакилската депресия в Етиопия

При Афарския триъгълник, разположен върху териториите на Етиопия, Еритрея и Джибути, се срещат три тектонски плочи. Афар е част от огромната източноафриканска Рифтова Долина, която бавно разделя Африканския континент на две части. Тук земята никога не спи. Районът на вулкана Даллол в Данакилската депресия е най-горещото и най-сухото място на земята. В съчетание с високата соленост и киселинност то е и най-негостоприемното и невъзможно за обитаване. Горещи извори и бълбукащи серни езера оформят една невероятна палитра от яркожълти кристали, езерни тераси, колони от сол и хидротермални комини, простиращи се докъдето ти стигне погледът. Тук е и най-ниското място в Африка – 125 м под морското равнище. 

Представете си, че са минали милиони години и ние се пренасяме като с машина на времето пак на това място. Как ли ще изглежда вече то? Двете плочи на Африка вече са се преместили много встрани и солените води на Червено море вече са нахлули в новообразуваната падина. От жълтия пейзаж на Данакил нищо не е останало – той е погълнат изцяло от водата, но пък на негово място ще се родил един нов океан.  

6. Гигантските Моаи на Великденския остров, Чили

Огромните каменни фигури моаи в средата на Тихия океан интригуват умовете на изследователи, пътешественици, фотографи и учени векове наред, но никой досега не е успял да разгадае тяхната тайна. Защо те са там? На Рапа Нуи има повече от 300 мегалитни платформи, наречени аху с над 1000 статуи, вероятно построени от различни общности. Повечето от тях са близо до крайбрежието. Една такава статуя е висока до 10 м и тежи средно 14 тона. Счита се, че първите аху с моаи са от 13 век. 95% от моаите са издялани от склоновете на вулкана Рано Рараку. Вероятно монументалните статуи са свързани с култа към предците и древни ритуални практики. Всеки моай представлява отделна личност и затова повечето статуи са с различни характеристики. Някои моаи имат върху главите си червена каменна украса пукао, която символизира шапка или коса. Според вярванията на древните силата на един вожд била точно в дългата му коса, която била сплитана на кок. Вождовете никога не подстригвали косите си, за да не може магията на мана (тяхната свръх способност) да изчезне. Моаите имат очи от бели корали. Така те наистина оживяват, нали?

Тайните на моаите вълнуват силно и нас, така че очаквайте съвсем скоро нашата програма за мистериозния остров.   

7. В кухнята на Пармиджано реджано, Парма, Италия  

Пармиджано реджано носи във вкуса си уникалната връзка между природните условия на региона, автохтонната микробиома, вековната традиция и безспорното майсторство на своите производители. Всички негови компоненти са фундаментални за вкуса му. Няма друго място, където така перфектно да се съчетават в съвършенство, производството на подходящо краве мляко, преработката му в сирене, специфичното зреене и качествено пакетиране. Пармиджано реджано е запазена марка за региона на провинции Парма, Реджо Емилия, Модена и Болоня, вляво от реките Рено и Мантуа и вдясно от река По. Счита се, че изобретяването на оригиналната рецепта се дължи на монаси бенедиктинци, които търсели начин да открият сирене с голяма трайност.

Причината за популярността на това сирене е именно в неговата дълготрайност, а днес не си представяме италианската кухня без любимия вкус на пармиджано. Какво ли щеше да стане с пицата и пастата, ако нямаха финалния щрих на пармиджано вътре?

8. Оризовите тераси „Гръбнака на дракона“, Гуйлин, Китай  

Ако искате да видите прочутите оризови тераси на Китай, трябва да посетите тези край Лунджи. Те се наричат още „Гръбнака на дракона”, защото лъкатушат сред пейзажа на околните хълмове, наподобяващи тяло на задрямал гигант, покрит с люспи. Терасите са поредното човешко творение на азиатския континент, което впечатлява не само с размерите си, но и с невероятната мъдрост и трудолюбие на местния етнос жуан. Площта на терасите е около 70 кв. км, височината им достига 800 м н.в. Строени са в продължение на стотици години. Най-старите датират от времето на династия Юан (13–14 век), а най-новите са от времето на династия Чин (17-20 век), когато били изцяло завършени. Особен колорит на това място придават самобитните костюми, селца, къщи, песни и танци на етническите народности жуан и яо.  

Най-добрите сезони за посещение на „Гръбнака на дракона” са краят на пролетта и есента. Тогава може да се насладите на цветовете им – от ярко зелено с дълги водни ивици през пролетта, до златисто жълто ветрило през есента.

9. Крехкото равновесие на Големия Бариерен Риф край Кернс, Австралия

Големият бариерен риф е най-голямата коралова система в света, съставена от над 2900 рифа и 600 острова. Дължината му е 2600 километра, а ширината му варира от 2 до 150 км. Тай може да се види от космоса и е най-големият обект, изграден от живи организми на земята. Характеризира се с голямо биоразнообразие, включително застрашени и уязвими видове, някои от които ендемити за рифовата система и около 450 вида корали. По-голямата част от коралите са твърди — гъбовидни, мозъкообразни и „еленови рога“, а окраската им може да варира от червена до тъмножълта. В рифа живеят над 30 вида китове, делфини, муткури, включително кит Минке, гърбат кит и гърбат делфин. Има и голяма популация от дюгони. Рифът със специфичния си хабитат е единственото място, където се размножават 6 вида морски костенурки. Регистрирани са 125 вида акули, скатове и химерообразни риби, повече от 5000 молюски, около 1500 вида риби, включително риба-клоун, 50 вида морски игли и 9 вида морски кончета.

Да се гмурнете сред постоянно движещите се цветовете на рифа е несравнимо удоволствие. Ние ходим там два пъти годишно. 

За да видите нашата програма НАТИСНЕТЕ ТУК

10. Златната пагода Шведагон в Янгон, Мианмар

Пагодата Шведагон е най-важният религиозен център в Мианмар. Разположена е на хълма Сингутара. Според легендата в началото на времето на хълма са се появили пет лотосови пъпки, всяка символизираща петте Буди, които ще дойдат на света и ще поведат хората към Нирвана. Историческите доказателства разкриват, че строителството започва през 6 век, като през следващите векове е разширявана и позлатявана няколкократно. Комплексът се състои от няколкостотин цветни храмове, ступи и статуи, отразяващи архитектурата на две хилядолетия. Централната постройка представлява ступа с височина 110 м, покрита с повече от 20 000 златни плочи и инкрустирана с 5448 диаманта, 2317 рубина и сапфира, а на върха е поставен 76-каратов диамант. Счита се, че в основата на ступата са вградени 8 косъма на Буда, дарени на двама братя търговци от самия него.

Има особено очарование да посетите ступата рано сутрин или късно вечер, когато лъчите на слънцето удвояват блясъка на златото.

Ако искате да видите най-доброто от Мианмар, съчетано с всички чудеса на Индокитай, разгледайте нашата програма ТУК

Оставете отзив