На 1000 км западно от Еквадор, навътре в Пасифика, са сгушени островите Галапагос. Те не са типичният тихоокеански рай, но пък привличат като магнит всеки истински пътешественик. Родени от океана, те се превръщат в извор на живот и едно от най-невероятните места на планетата. Архипелагът се състои от 13 големи вулканични острови, 6 по-малки и 107 скални формирования. Появата на първия остров датира от преди 5 милиона години в резултат на вулканична активност. Най-младите острови са Изабела и Фернандина, които все още са в процес на формиране. Последната вулканична активност е от 2009 г. Най-населеният град е Пуерто Айора, а най-високият връх – вулканът Волф с височина 1707 м.

Екскурзия до островите Галапагос
 • Чарлз Дарвин пристига на островите Галапагос през 1835 г. по време на научно-изследователска експедиция. Наблюдава видове, характерни за всеки остров и животни, непознати на Стария континент до тогава. Резултатите от това пътуване, както и неговата Теория на еволюцията все още са крайъгълният камък на биологията.

 

 • Островите са част от големия Тихоокеански Огнен пръстен – център на повечето земетресения в света и на ¾ от активните вулкани. Това е и причината на островите водата да е оскъдна. Днес обитаеми са 4 от тях с общо население от около 30 000 души.

 

 • Морските обитатели са първите, които заселват водите около островите. Те се възползват от океанските течения, богати на храна. Само няколко вида успяват да преборят вълните и да нарекат Галапагос свой дом. Така се формира един „отделен малък свят“ по думите на самия Дарвин. За да опознаете богатството на флората и фауната, непременно трябва да се разходите из островите, и въпреки че са част от един архипелаг, обитателите на всеки остров формират своя собствена и независима екосистема.
 • Архипелагът се намира на Екватора и денят и нощта са изравнени целогодишно. Неповторимо е усещането да имате точно 12 часа ден и 12 часа нощ.

 

 • Непременно трябва да опитате уличната морска храна, особено, ако сте отседнали в Пуерто Айора на о-в Санта Круз и обичате прясна тихоокеанска риба с непознато наименование или раци, уловени преди часове, които сами избирате как да бъдат приготвени.

 

 • О-в Флореана е известен с факта, че тук се появява и първата Пощенска станция в Архипелага. Необикновено място, където всеки оставял писма и вземал онези, които можел да достави, продължавайки пътешествието си. Днес традицията е още жива и не ви е нужна марка, за да изпратите своето писмо. Условието е да вземете чуждо, което да стигне крайната си дестинация.

 

 • Отлично място за гмуркане и наблюдаване на богатия подводен живот – всевъзможни екзотични обитатели, морски костенурки, игуани, акули „тинторерас“, синьокрак рибояд, корморани, галапагоски пингвини и морски лъвове.
 • Считана за изключителен пример за невероятна биологична еволюция, оскъдната растителност тук има ендемичен произход и е средство за оцеляване на много от морските видове.

 

 • Заради вулканичния произход на островите, много от тях крият фантастични тунели, образувани от течната лава преди милиони години. Вие също може да изследвате част от лабиринта от тунели дори и под водата.

 

 • Морското пазарче в Пуерто Айора сутрин е пълно с живот. Местните жени, продаващи улова от деня, са в стихията си – цели акули лежат на каменните плочници и просто казвате какво количество желаете. Внимавайте с морските лъвове, които се излежават по пейките наоколо и дебнат да си откраднат закуска.

 

 • Счита се, че преди милиони години няколко костенурки са се придвижили от Южна Америка до островите Галапагос. Това, че са гиганти, им помага в пътуването. Могат да оцелеят без храна и вода около година, като живеят от мастните си запаси. Добри плувци са, а дългите им шии им позволяват да държат главата си над водата. Всички гигантски костенурки от континентите изчезват до края на последната ледникова епоха. Днес оцеляват само в тяхното островно убежище и продължават да еволюират в различни видове.

Островите Галапагос са идеалното място за любителите на природата и гмуркането. Те са напълно безопасни, а престоят ни там се допълва от гостоприемните и усмихнати местни хора. Островите Галапагос са едно от най-любимите ми пътувания и всеки път се връщам с трепет там.

Посещение на островите Санта Крус и Изабела е включено в нашата екскурзия до Перу с Еквадор и островите Галапагос

Оставете отзив